Värdet av ett externt bollplank

Bollplank WebbRedan som nykläckt entreprenör -92 anlitade jag ett extern bollplank. Vi kan kalla honom ”Kurt” och han var en erfaren entreprenör och klart äldre än mig och min omgivning undrade ”Du Åke, Vad tillför den där Kurt dig egentligen. Han jobbar ju inte ens med det du gör och så verkar han ju vara rätt gammal?”
Jag var 24 år och Kurt var 50 år entreprenör från reklambranschen och kunde mycket väl ha varit min pappa. Vi kamperade ihop under flera år och jag satte otroligt stort värde på att ha någon att: tänka högt med, testa nya idéer med, ventilera svåra vägval, förbereda viktiga möten, hantera uppkomna kriser, problem och hjälpa till i mitt strategiarbete, öppna dörrar till värdefulla kontakter och sist men kanske det viktigaste – att fylla på med ny energi.
Jag har nu själv passerat 50 år och har varit entreprenör i dryga 25 år och har startat upp och drivit flera egna bolag. Känner mig otroligt rik på erfarenheter och har ett mycket starkt internationellt nätverk.
Jag agerar idag själv rådgivare, strateg och bollplank till entreprenörer/företagsledare men har fortfarande även själv egna rådgivare/bollplank som är både yngre och äldre än mig.
Dessa ger mig möjlighet: att tänka högt, bolla/testa nya idéer, ventilera svåra vägval, förbereda viktiga möten, hantera uppkomna kriser/problem, att hjälpa till i mitt strategiarbete, öppna dörrar till värdefulla kontakter och sist men kanske det viktigaste – att mig att fylla på med ny värdefull energi.
”Alla borde ha ett bollplank”